سفارش تبلیغ
صبا ویژن

راهنمای نوشتن کتاب کودک

اگر قصد دارید کتاب داستان کودکانه بنویسید، ایده‌ی خوبی در سر دارید چرا که کودکان و نوجوانان جزو گروه سنی‌ای هستند که کتاب‌هایشان معمولاً فروش زیادی دارد. اما باید توجه داشته باشید که نوشتن کتاب برای این گروه سنی چندان هم کار آسانی نیست. در این مطلب نکات لازم برای نوشتن کتاب کودک را برایتان عنوان می‌کنیم.

ایده‌ی بکری داشته باشید

با اینکه دستورالعمل جادویی‌ای ندارد، اما کتاب‌های کودک موفق معمولاً دو نفر را راضی می‌کنند: کودکان و والدین‌شان. با اینکه این والدین هستند که کتاب‌ها را تهیه می‌کنند، اما مخاطب نهایی شما کودکان هستند بنابراین حین نوشتن کتاب باید تماماً آن‌ها را مدنظر‌‌داشته باشید. بهتر‌ است که کتاب آموزنده باشد، اما از جنبه‌های سرگرم‌کننده هم غافل نشوید.

بد نیست که هنگام نوشتن، این سوالات را از خود بپرسید:

چرا می‌خواهم این داستان کودک را تعریف کنم؟

داستان من در‌ مورد چیست؟

آیا این فکر و تم مرتبط با کودکان است؟

آیا این ایده منحصر به فرد و مناسب بازار است؟

با بازار کتاب کودک آشنایی داشته باشید

 قبل از نوشتن کتاب باید مخاطب هدف‌تان را مشخص کنید. کتاب کودکان از گروه سنی نوزادان هست تا نوجوانان، بنابراین سن مخاطب‌تان ممکن است بین صفر تا هجده سال باشد. فاکتورهای دیگری که باید به آن‌ها توجه داشته باشید این است که ببینید مخاطب‌تان به لحاظ موضوع، طول کتاب، سبک و پیچیدگی چه انتظاراتی دارد. درک این موارد کمک می‌کند تا متناسب با بازار کتاب بنویسید. در ادامه نگاهی به انواع کتاب برای سنین مختلف می‌اندازیم.

کتاب‌های تصویری(0 تا 6سال)

 این کتاب‌ها هم تصویر دارند و هم داستان اما تعداد کلمات‌شان بسیار کم است(500کلمه یا کمتر) اما به هر حال این کتاب‌ها هم حتماً باید داستانی برای تعریف کردن داشته باشند.

کسانی که تازگی خواندن آموخته‌اند (6 تا 7سال)

 این کتاب‌ها برای کودکانی است که می‌توانند با کلمات کنار بیایند اما همچنان آماده‌‌ی کتاب‌های طولانی نیستند. رنج کلمات این نوع کتاب‌ها از 2هزار تا 5هزار کلمه است و همچنان تصاویر نقش مهمی در آن بازی می‌‌کنند. این کتاب‌ها همچنین به‌ صورت مجموعه اند، مثلاً کتاب‌های حسنی.

لحن خودتان را داشته باشید

 لحن داستان‌نویسی شما باعث می‌شود تا کتاب‌تان از بقیه‌ی کتاب‌ها متمایز باشد و لحن کلاً مقوله‌ی مهمی‌ است چرا که کتاب‌های کودکان معمولاً با صدای بلند خوانده می‌شوند.

واژگان

 در کتاب قصه کودکانه لازم نیست خیلی از دایره‌ی واژگان گسترده‌ای استفاده کنید چرا که فقط باعث گیج شدن کودکان می‌شود. حواس‌تان باشد که دایره‌ی واژگان آن‌ها با شما تفاوت دارد اما در عین حال هم زیادی بچه‌ها را دست کم نگیرید. بهترین کار این است که کتاب‌های کودک مختلف را مطالعه کرده و سپس اقدام به نوشتن کنید.

تکرار

 کتاب کودکان کم‌سن و سال‌تر بر تکرار کلمات و عبارات متکی‌ است تا مفاهیم به خوبی در ذهن کودکان بنشیند. و تبدیل به قصه شب شوند.

ریتم

بد نیست که در نوشتار کتاب قصه کودک برای جملات و کلمات ریتم هم ایجاد کنید، اما حواس‌تان باشد که این کار باید با مهارت تمام انجام شود.

شخصیت‌‌های فراموش نشدنی بسازید

 به داستان‌هایی که خودتان در کودکی خواندید فکر کنید. نویسنده چطور چنین شخصیت‌های فراموش نشدنی‌ای خلق کرده‌است؟!

بچه‌ها معمولاً دوست دارند داستان شخصیت‌هایی را بخوانند که کمی از خودشان بزرگ‌ترند و در عین حال که زندگی معمولی دارند، ماجراجویی‌های جالبی را تجربه می‌کنند.

ویرایش کنید

 مهم نیست که کتاب‌تان چند کلمه‌ است، باید چند بار آن را ویرایش کنید. کودکان دایره‌ی توجه کوچکی دارند، بنابراین باید تمام موارد غیر‌ضروری را از داستان حذف کنید. از خودتان بپرسید که آیا داستان بدون این خط به مشکل می‌خورد؟ اگر نمی‌خورد حذفش کنید.

حتماً کتابی که می‌نویسید را به دیگران، مخصوصاً کودکان، نشان دهید تا پیش از چاپ نهایی بازخورد مناسبی دریافت کرده باشید. هر گاه شک داشتید یا به کمک احتیاج داشتید، می‌توانید از یک فرد حرفه‌ای یا متخصص نیز کمک بگیرید.

منبع